Cryotherapy

Vad är cryotherapy?

Kortfattat kan man beskriva kryoterapi (cryotherapy) som en effektiv hälsobehandling där man utsätter hela kroppen eller lokala områden för en temperatur ner emot -180 grader i några minuter. Denna behandling har bland annat bevisats skynda upp den muskulära återhämtningsprocessen, minska inflammationen i kroppen och förbättra välmåendet. Den lokala behandlingen har dessutom flera appliceringsområden inom skönhet och hälsa.

Vi går igenom allt du behöver veta nedan!

Fördelar med Kryoterapi

Sport och Återhämtning

Kryoterapi har på senare tid vuxit explosionsartat i hela världen. I USA ser vi atleter som Floyd Mayweather och Lebron James använda sig av behandlingen regelbundet samtidigt som de största idrottslagen har börjat implementera det för sina spelare. Att behandlingen har många fördelar inom sport & återhämtning börjar bli uppenbart i flera delar av världen, och nu börjar även Sverige plocka upp på denna trend! Sökningar som “kryoterapi Malmö” och “kryoterapi Stockholm” börjar bli allt vanligare.

Helkroppskryoterapi

Helkroppskryoterapi ökar prestandanivåerna genom att främja blodcirkulationen, frisätta hormoner och endorfiner samt verka anti-inflammatoriskt. Behandlingen snabbar upp återhämtningen genom att sätta igång kroppens naturliga läkningsförmåga. När man genomför en kryobehandling reduceras mjölksyran i musklerna och smärtor, svullnader och skador behandlas effektivt.

Kylbehandling har använts i hundratals år för att dämpa smärtor och skador i idrottsrelaterade sammanhang. Kryoterapi tar detta till nästa nivå och omfamnar en mer holistisk syn på din hälsa!

Lokal Kryoterapi

Lokala kryoterapeutiska behandlingar har spridits snabbt i sportsammanhang då det behandlar de akuta skadorna som kan uppstå under matcher och tävlingar. Den lokala behandlingen appliceras på ett specifikt område som är skadat istället för hela kroppen som kryokabinen.

Det som bidrar till minskad smärta i lederna är den ökade kollagenproduktionen som bildas av kylbehandlingens extremt låga temperaturer. Dessutom ökar blodcirkulationen och inflammationen minskar.

Glöm isbehandlingarna, kryoterapi tar betydligt mindre tid och är mycket mer effektivt!

Vanliga områden som behandlas är axlar, knän och rygg.

Hälsa och Välmående

De flesta som värnar om sin personliga hälsa vet att naturliga tillvägagångssätt och behandlingar alltid är att föredra och det är en av anledningarna bakom varför kryoterapi har vuxit sig så populärt. Behandlingen är helt naturlig och icke-invasiv då terapiformen använder kylande ånga för att få de önskade effekterna. Kroppens hudreceptorer reagerar genom aktivera sin naturliga läkningsförmåga av cellförnyelse och öka kollagenproduktionen.

Helkroppskryoterapi

Helkroppskryoterapi har visat sig ha flera – vissa förvånande – effekter inom välmående och allmän hälsa. Nedkylningen av kroppen under behandlingen minskar kortisolnivåerna i kroppen och kan mer än fördubbla mängden noradrenalin (den viktigaste neurotransmittorn i det sympatiska nervsystemet) och verka stressreducerande.

Många upplever dessutom en känsla av förbättrad sinnesstämning och “lyckorus” efter behandlingen då det ökar mängden serotonin, vårt lyckohormon. Det finns studier som visar att helkroppskryoterapi verkar lindrande mot ångest och depression, mer om dessa studier finner ni här. Andra studier har visat fall då behandlingen hjälpt människor mot huvudvärk och tinnitus. En studie som gjorts om behandlingsformen har även visat spektakulära resultat som visat att behandlingen verkat lindrande mot reumatiska sjukdomar, som artros.

Kryoterapeutiska behandlingar är även känt för att boosta immunförsvaret genom att minska produktionen av pro-inflammatoriska cytokiner.

Lokal Kryoterapi

Kryoterapi uppfanns i Japan år 1978 av doktorn Toshima Yamauchi för att behandla reumatiska sjukdomar som fibromyalgi och artros. Sedan dess har många studier visat på lindring av dessa besvär och även patienter som fullkomligt blivit av med sina besvär.

Detta beror på behandlingens häpnadsväckande ökning av kollagenproduktion i vår hud och leder som hjälper mot reumatism.

Lokala kryoterapeutiska behandlingar används även i många sjukhus, hälsocentrum och kliniker för att behandla hudsjukdomar som dermatit, psoriasis och eksem. När kroppens specifika områden utsätts för kylan så skapas en cellförnyelse i huden som är besvärad av dessa sjukdomar. De gamla cellerna dör och nya friska celler bildas som bidrar till lindring och ibland att man blir av med besvären helt.

Skönhet och Anti-Aging

Skönhetsbranschen är idag på många håll präglad av falska löften och skev marknadsföring. Det är viktigt att inse att alla kroppar är olika och därför inte reagerar likadant på en behandling. Kryoterapi är en behandling som flera gånger visat sig ge skönhetsmässiga resultat. Även här spelar kollagenet en viktig roll i att förnya och ge stadga åt huden.

Helkroppskryoterapi

Helkroppskryoterapi bidrar till en signifikant ökad fettförbränning under behandlingen och de kommande 48 timmarna därefter. Hurså? Jo, eftersom kroppen går in i en ”överlevnadsfas” under behandlingen så ökar metabolismen när kroppen gör allt för att bibehålla värmen. 3 minuters kryoterapi kan förbränna upp till 800 kalorier!

Även den ökade kollagenproduktionen för med sig flera skönhetsmässiga fördelar. Blodkärlen drar ihop sig (för att sedan dilatera) och bidrar till ökade mängder kollagen, detta resulterar i flera anti-aging effekter.

Lokal Kryoterapi

Den lokala formen av kryoterapi har blivit utspridd över hela världen som en form av skönhetsbehandling eftersom terapin främjar kollagenproduktionen i vår kropp. Detta bidrar till att huden föryngras, får mer elasticitet och ny lyster.

Mindre rynkor och celluliter är det som fått kändisar som Jennifer Aniston och Demi Moore att använda sig av behandlingen regelbundet. Den lokala kryoterapins naturliga tillvägagångssätt och effektivitet har gjort att skönhetskliniker runt hela världen börjat inkludera behandlingen i sina verksamheter.